1.        What does ‘AS’ in AS400 stands for?

Ans: Application system.

 

2.        What is ‘LPAR’?

Ans: OS/400 Version 4, introduced a feature LPAR (Logical PARtitioning) which facilitates running multiple operating systems simultaneously on one IBM System i unit ensuring that one OS doesn’t interfere other’s system resources/memory.

 

3.        What is library is AS400? What are the types of library?

Ans: When we execute a command or call a program, the AS/400 must know where to find the command or program and the answer is library. A Library is a collection of objects. QSYS is the only library that contains other library. QSYS is the root library where the entire user defined/ system defined library is created. System supplied libraries begin with the letter "Q" or "#".

 

Library list types:

System library: All IBM supplied library e.g. QSYS, QHLPSYS, QUSRSYS…

Product Library: Whenever Ibm product is used it is added to the library automatically and is removed itself when the job completes.

Current Library: Current library is the working library i.e. all the work done by you is stored in current library.

User Library: Non-IBM supplied i.e. created by the user.

For more information related to library and library commands: http://www.go4as400.com/chapterload.aspx?cid=2

 

4.        Which library gets first loaded into the system when we login?

Ans: QSYS

 

5.        Is QGPL a user library or system library?

Ans: It’s a user library.

 

6.        How can we see all the objects and its sizes in a library?

Ans: By using the command DSPLIB.

 

Example:  DSPLIB IROBO1

 

     It gives you the information of all objects that resides in the library with it size.

                                Display Library                                

                                                                               

 Library  . . . . . . :   IROBO1          Number of objects  . :   8            

 Type . . . . . . . . :   PROD            Library ASP number . :   1           

 Create authority . . :   *EXCLUDE        Library ASP device . :   *SYSBAS     

                                                                               

 Type options, press Enter.                                                    

   5=Display full attributes   8=Display service attributes                    

                                                                               

 Opt  Object      Type      Attribute               Size  Text                 

      PRINT1PGM   *PGM      RPGLE                 131072  rpgle program for pri

      ACCOUNT     *FILE     PF                     49152  ACCOUNT RELATED INFOR

      PRINT1      *FILE     PRTF                    4096  PRINTER DDS RLU GENER

      QCLSRC      *FILE     PF                      8192  Sources CL-Programs  

      QDDSSRC     *FILE     PF                      8192  DDS-Sourcen          

      QRPGLESRC   *FILE     PF                     69632                       

      QRPGLESRC2  *FILE     PF                     65536                       

      QRPGSRC     *FILE     PF                      8192  SOURCE PHYSICAL FILE 

                                                                                

                                                                               

                                                                               

                                                                         Bottom

 F3=Exit   F12=Cancel   F17=Top   F18=Bottom                                   

  

7.        What is source physical file?

Ans: Source physical file is a file which contains the sources of different types of objects. There can be up to 32768 members. Source physical file is an object. But the source member is not an object. When we compile the member, the object is created for that source. Command used is CRTSRCPF.

CRTSRCPF FILE(IROBO1/QRPGSRC) RCDLEN(112) TEXT('SOURCE PHYSICAL FILE’)

 

8.        How to see all members of a file?

Ans: By using the command shown below:

DSPFD FILE(IROBO1/QRPGLESRC) TYPE(*MBRLIST)

 

9.        How to see all record formats used in a file?

Ans: By using the command shown below:

DSPFD FILE(IROBO1/QRPGLESRC) TYPE(*RCDFMT)

 

10.   How to change the record size of a physical file?

Ans: By using the command below:

CHGPF FILE(AMITNEM/OBJ) SRCFILE(AMINEM/QDDSSRC) SRCMBR(OBJ_SRC)

 

We change the highlighted part to change the size of a file.

                          Change Physical File (CHGPF)                          

 

                                                                               

 Type choices, press Enter.                                                    

 

                                                                               

 Physical file  . . . . . . . . .                 Name                         

   Library  . . . . . . . . . . .     *LIBL       Name, *LIBL, *CURLIB         

 

 System . . . . . . . . . . . . .   *LCL          *LCL, *RMT, *FILETYPE        

 

 Source file  . . . . . . . . . .   *NONE         Name, *NONE                  

   Library  . . . . . . . . . . .                 Name, *LIBL, *CURLIB          

 

 Member size:                                                                  

 

   Initial number of records  . .   *SAME         1-2147483646, *NOMAX, *SAME  

   Increment number of records  .   *SAME         0-32767, *SAME               

   Maximum increments . . . . . .   *SAME         0-32767, *SAME 

 

 

11.   How can we arrange duplicate records in a file?

Ans: For this we will use file level keywords FIFO/LIFO/FCFO in the physical file.

FIFO: The duplicate key records will retrieved in first in first out order.    
LIFO: The duplicate key records will retrieved in last in first out order.     
FCFO: The duplicate key records will retrieved in first changed first out order.

 

12.   How to refer another file to define a new field in a physical file?

Ans: below is an example, we are going to use the file REFER to get the field definition for new file.

USE OF REFERENCE                                                  

 

Columns . . . :    1  71           Browse                        AMINEM/DDSSRC

SEU==>                                                                   REFER

FMT PF .....A..........T.Name++++++RLen++TDpB......Functions++++++++++++++++++

       *************** Beginning of data *************************************

0002.00      A          R REF

0003.00      A            RAC1           2P 0       COLHDG('LEVEL ID')

0004.00      A            RAC2           3P 0       COLHDG('ORG CODE')

0005.00      A            RAC3          12P 0       COLHDG('ACCOUNT NUM')

0006.00      A            RAC4           3A         COLHDG('ACCOUNT CURRENCY')

0007.00      A            RPOSTCODE      2P 0       COLHDG('POST CODE')

0008.00      A            RCOUNTRY       3P 0       COLHDG('COUNTRY CODE')

0009.00      A            RNAME         20A         COLHDG('NAME')

0010.00      A            RDATE          3P 0       COLHDG('DATE')

          ****************** End of data ****************************************

                                                               

 

Now we can refer the file ‘REFER’ to take the field definition in the new file.

 

 

Columns . . . :    1  71           Browse                        AMINEM/DDSSRC 

SEU==>                                                                  USEREF 

FMT PF .....A..........T.Name++++++RLen++TDpB......Functions++++++++++++++++++        

*************** Beginning of data *************************************

0002.00      A                                      REF(REFER)                 

0003.00      A          R USEREF                                               

0004.00      A            ACCLVL    R               REFFLD(RAC1 REFER) >>>>>>  field name and

0005.00                                             ALIAS(ACC_LVL_ID)     referred file name

0007.00      A            ACCORG    R               REFFLD(RAC2 REFER)           

0008.00                                             ALIAS(ACC_ORG_CODE)        

0009.00      A            ACCNUM    R               REFFLD(RAC3 REFER)         

0010.00                                             ALIAS(ACC_NUM)             

0011.00      A            ACCCUR    R               REFFLD(RAC4 REFER)         

0012.00                                             ALIAS(ACC_CUR)             

0013.00      A            ACCNAME   R               REFFLD(RNAME REFER)        

0014.00                                             ALIAS(ACC_NAME)            

 

  ****************** End of data ****************************************

 

13.   Can LEVEL CHECK ERROR occur if we do CHGPF?

Ans: It depends on the value that we have set for LVLCHK (Record format level check) attribute. If its value is *YES then the record format level identifier is checked when the file is opened and if it doesn’t match it throws the error. If its value is *NO, then the record format level identifier is not checked, hence no error.

 


Page No.         2    3    4    5    6    7    8    9    10    11    12    13    14    15    16    17   18   19   20   Next…






User Comments:





Copyright © Go4as400.com, 2013-2017. Copyright notice